sivajogastudio.hu - Siva Jógastúdió - 5000 Szolnok, Ibolya út 2.

Hatha jóga

A testgyakorlás, a fizikai önfegyelem útja. Az ászanák- testgyakorlatok, légzőgyakorlatok (pránajáma) segítségével testünk rugalmasabbá, energikusabbá válik, harmonizáljuk, tisztítjuk testünket, összpontosítjuk a tudatot, amely felkészít bennünket a haladóbb gyakorlatok végzésére.
 
A hatha jóga része a satkarma, hat fizikai és mentális tisztító gyakorlat, a mudrák és a bandhák, a lelki-élettani energiaoldó gyakorlatok, valamint különböző energiaébresztő gyakorlatok. Az emberi személyiség egyre kifinomultabb szinteken való hangolása vezet a magasabb szintű tudatossághoz és a meditációhoz.

A jóga gyakorlásának általános alapelvei:
 
* relaxáció
* légzőgyakorlatok /pránajáma/
* jógatesthelyzetek /ászana /
* jógatáplálkozás
* pozitív gondolkodás
* meditáció
 
Relaxáció:

Ellazult testtel és elmével élni az ember természetes állapota – csak a mai rohanó életritmus az, ami ezt elfelejteti velünk. Mindazonáltal, akik még emlékeznek ennek a művészetére, azok az egészség, a vitalitás és az elme nyugalmának kulcsát tartják a kezükben, mivel a relaxáció frissítőleg hat az egész szervezetre és hatalmas energiatartalékokat szabadít fel.
 
A helyes relaxáció három részből áll – fizikai, szellemi és lelki ellazulásból. A relaxáció az egyetlen módszer, amelyben az ember tudatosan szabadítja meg magát a testi feszültségektől azáltal, hogy mentális utasítást küld az izmoknak a megfeszülésre és az ellazulásra.
 
A jóga gyakorlásához elengedhetetlen, hogy a testünk ellazult és az elménk nyugodt legyen. Ez a feltétel különösen igaz az ászanák kivitelezésére, de ugyanúgy a meditáció gyakorlására is.
 
Légzőgyakorlatok:

Lélegezni azt jelenti: élni. A mindennapi életben azonban milyen kevés figyelmet fordítunk arra, hogy a megfelelő módon lélegezzünk.
A helyes légzés elősegíti, hogy minél több oxigén jusson a vérbe, azonkívül pránát –életerő energiát juttat a szervezetbe és segítségével megpróbálhatjuk irányításunk alá vonni az elmét.
 
Mivel az elme állapota a légzésmódtól függ, egyértelművé válik, hogy a levegővétel szabályozásával megtanulhatjuk elménket is kordában tartani. A légzőgyakorlatok rendszeres gyakorlása egyúttal felkészít bennünket a koncentrációra és a meditációra.
 
Jógatesthelyzetek:

Az ászanák kitartandó, mozdulatlan pózok, lassan, mély átéléssel történik a kivitelezésük. A jógapózok a test összes rendszerét megdolgoztatják, rugalmassá téve a gerincet és az izületeket, megerősítve az izmokat. Életerővel töltenek fel bennünket, eltávolítják a bennünk felhalmozódott feszültségeket, az elme stabilitását eredményezik. A jógagyakorlás után kipihentnek, felfrissültnek érezzük magunkat.
 
Az alapvető ászanák mindenki által megvalósíthatók, korra és fejlettségi szintre való tekintet nélkül. Rendszeres gyakorlással  folyamatos fejlődés érhető el a pózok kivitelezésében is.
 
Jógatáplálkozás:
 
„ A jógi legyen mértékletes az evésben, e nélkül bármilyen bölcs is ő, nem érhet el sikert.”
/Siva Szamhitá/
 
A megfelelő mennyiségű életenergia felvételéhez, annak zavartalan áramlásához, az elme nyugalmának fenntartásához, a lelki tisztasághoz szükséges a táplálkozás szabályozása is. A természetes – más szóval tiszta, vagy szattvikus étrend alapját a friss, könnyű és tápláló élelmiszerek képezik. Pl. gyümölcsök, gabonák, zöldségek, olajos magvak, méz, tejtermékek,gyógyteák.
 
Pozitív gondolkodás:

„Gondolkodásával és cselekedeteivel az ember saját sorsát alakítja. Megváltoztathatja a Sorsát. Tökéletesítsd gondolkodásodat. Jobb gondolatok, jobb cselekvést hoznak magukkal.
A jelened múltbéli gondolataid eredménye, és a jövőd a jelen gondolataid szerint alakul. A gondolat törvényének megértésével bárhogyan alakíthatod és formálhatod a jellemedet.
Az általános mondás: Ahogy az ember gondolkodik, azzá válik.
A szeretet, béke, elégedettség, tisztaság, tökéletesség, istenség gondolatai téged is és a körülötted lévőket is, tökéletessé és istenivé varázsol. „    /Swami Sivananda Szaraszvati /
 
Meditáció:

A meditáció lehetővé teszi az elme nyugalmának megszerzését s belső békénk elérését. Ez azt jelenti, hogy gondolatainkat egyetlen pontra fókuszáljuk, így megfegyelmezzük elménket, gondolathullámainkat elcsendesítjük. A meditáció gyakorlásával már rövidtávon is elérhető eredmények pl.: nyugodtság, derű, kiegyensúlyozottság, nagyobb vitalitás, kisebb alvásigény. Hosszú távú hatásai pedig egészség, megnövekedett intelligenciahányados, nyitott személyiség, megnövekedett akaraterő, belső béke és a negatív tulajdonságoktól való végleges elszakadás.

Hatha jóga foglalkozások felépítése:

*Bevezető relaxáció   - fizikai, mentális, lelki ellazulás. Ráhangolódás a jógaórára.
* OM mantra
* Bemelegítő gyakorlatok
* Ászanák  / testgyakorlatok/
* Légzőgyakorlatok
* Befejező relaxáció
* Mantrák 
(c) sivajogastudio.hu, 2015
Készítette:
Com&Com2005 Bt, Bagi László